Σελίδες

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου 24/8 έως 28/9/2010

σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας

Στην πίσω αυλή του Παυσίλυπου με ελεύθερη είσοδο 
ώρα έναρξης 22:00



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ:


Τρίτη 24/8: Πέρα από τον Παράδεισο (Fuera del cielo)
(Μεξικό, 2006/ 112') του Χαβιέρ Πατρόν "Φοξ", με τους: Ντεμιάν Μπιτσίρ, Αρμάντο Ερνάρες, Ντολόρες Ερέδια, Ελισαμπέτ Σερβάντες, Μάρτα Ιγαδέρα, Ραφαέλ Ινκλάν, Νταμιάν Αλκασάρ, Φαμπιάν Κόρες, Μαριάνα ντε Ταβίρα, Ρικάρντο Μπλούμε, Ιτάρι Μάρτα.
Στο ρημαγμένο αστικό τοπίο της πόλης του Μεξικού, στη διάρκεια μιας μέρας, διασταυρώνονται οι ζωές διάφορων προσώπων. Ο Μάλμπορο έχει μόλις βγει από τη φυλακή και ψάχνει τον αδελφό του τον Κούκου, που πιθανόν ευθύνεται για την φυλάκιση του. Κατά τη διάρκεια ενός εικοσιτετραώρου, έχουν τον χρόνο να ξανασυναντηθούν και να συγχωρέσει ο ένας τον άλλον, με την περίεργη αίσθηση ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν από έναν κόσμο στον οποίο κυριαρχεί η βία.

Τρίτη 31/8: Μπαρ El Chino (Bar El Chino)
(Αργεντινή, 2003/ 100') του Daniel Burak, με τους: Boy Olmi, Jimera La Torre, Jose Sacristan, Juan Pablo Baillinou, Ernesto Larrese, Lucas Santa Ana κ.α.
Το μπαρ "El Chino" είναι ένα μέρος με ξεφτισμένους τοίχους, στο οποίο διατηρείται η ουσία του τάνγκο. Οι βετεράνοι ήρωες είναι εμβληματικοί, ιδιαίτερα ο ιδιοκτήτης του, ο Χόρχε Γκαρσές, γνωστός ως El Chino (ο Κινέζος). Όσο ζούσε, ήταν σημείο έλξης για πολύν κόσμο που έβρισκε στο μπαρ και στους καλλιτέχνες του την αξία του αυθεντικού, χωρίς προσωπεία και εμπορικά τρικ. Ο Χόρχε, ένας κινηματογραφιστής, τραβάει επί μήνες σκηνές στο μπαρ, με την ιδέα να κάνει ένα ντοκιμαντέρ που να συλλαμβάνει την ουσία της ατμόσφαιρας του μπαρ, αλλά σταματάει όταν ο Τσίνο πεθαίνει. Όταν γιορτάζει εκεί τα γενέθλιά του, γνωρίζει τη Μαρτίνα, η οποία τραβάει σκηνές για την τηλεόραση. Μετά από πολλές συζητήσεις, αποφασίζουν να κάνουν μαζί μια ταινία για το μπαρ.

Τρίτη 7/9: Η πρώτη νύχτα (La primera noche)
(Κολομβία, 2003/ 88') του Λουις Αλμπέρτο Ρεστρέπο, με τους Καρολίνα Λισαράσο, Τζον Άλεξ Τόρο, Ερνάν Μέντες, Ενρίκε Καριάσο, Χουλιάν Ρομάν, Άνα Μαρία Σάντσες, Ντιέγο Βάσκες, κ.α.
Η ταινία διηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού αγροτών, διωγμένων από τη γη τους, και απομονωμένων από τα μέρη όπυ έζησαν τα παιδικά και νεανικά τους χρόνια. Αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν τους δρόμους μιας άγνωστης μεγαλούπολης, ξεκινούν μια καινούρια ζωή. Αλλά το ζευγάρι ζει και ένα άλλο δράμα που το τρομοκρατεί. Ανάμεσά τους επικρατεί η ερωτική απογοήτευση. Η ταινία κινείται σε δύο σκηνικά: Το εξωτερικό, που δείχνει τις αντιθέσεις της σημερινής κοινωνίας στη Κολομβία και το εσωτερικό, που βρίσκεται στις καρδιές των πρωταγωνιστών.

Τρίτη 14/9: Εκτός παιχνιδιού (Fuera del juego)
(Ισημερινός, 2002/ 122') του Βίκτορ Αρέγκι με τους: Μανόλο Σαντιγιάν, Ντάνι Μπουσταμάντε, Χιμένα Γκαντσάλα, Φαμπιάν Βελάσκο, Χεράρδο Πίντο, Τζίμι Πασμίνιο, Σίλβια Βίμος, Ναρσίσα Ρουάλες.
Ο Χουάν είναι ένας φτωχός νέος από τον Ισημερινό που ονειρεύεται να φύγει από τη χώρα του για να γλυτώσει από την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί εκεί. Στην προσπάθειά του να βρει χρήματα για να μπορέσει να ταξιδέψει, εμπλέκεται σε εγκληματικές πράξεις, ωθούμενος από την απελπισία του και από τα αποτελέσματα που έχει στην οικογένειά του και στο περιβάλλον του η οικονομική, κοινωνική, ηθική εξαθλίωση της χώρας του. Ο ντροπαλός αυτός νέος, που αγαπάει μια κοπέλα χωρίς ανταπόκριση,  σημαδεύεται από την φτώχεια της οικογένειας του, την αγάπη του για μια καλή του φίλη, τη γενική καταπίεση και διαφθορά και τελικά ακολουθεί τις λάθος συμβουλές για να εξασφαλίσει τα μέσα που θα του επιτρέψουν να υλοποιήσει το χρυσό του όνειρο: να εγκαταλείψει τον Ισημερινό και ν' αναζητήσει την τύχη του στην Ισπανία.

Τρίτη 21/9: Η κατεδάφιση (La demolicion)
(Αργεντινή, 2004/ 90') του Μαρσέλο Μανγκόνε με τους Ενρίκε Λιποράσε, Χόρχε Πατσίνι, Μαρσέλο Ματσαρέλο.
Ο Μπέτο Λούνα υπερασπίζεται τον τόπο όπου δούλευε επί σαράντα χρόνια μπροστά στην επικείμενη κατεδάφιση του κτηρίου. Ο Οσβάλντο Λάσαρι είναι ο υπεύθυνος της κατεδάφισης αυτής και αμέσως επιδεικνύει μια αξιοσημείωτη συναισθηματική ευαισθησία, γιατί και ο ίδιος αντιμετωπίζει πρόβλξμα ανεργίας ή μαύρης εργασίας, χωρίς κοινωνική ασφάλιση. Βρίσκεται δηλαδή σε κατάσταση παρόμοια με αυτή του Μπέτο. Οι δυο άντρες καταλήγουν να συμμαχήσουν για να αντιμετωπίσουν τον μέγα συμβολισμό της κατεδάφισης, όχι πια του κτηρίου, αλλά της ίδιας της ζωής τους. Από την μεγάλη ένταση της στιγμής ο Μπέτο καταρρέει και φεύγει με ασθενοφόρο. Μέχρι τότε, οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει το κτήριο και το υπερασπίζονται σθεναρά.

Πέμπτη 23/9: Η διέξοδος (La proxima salida)
(Αργεντινή, 2004/ 110') του Νικολάς Τουότσο, με τους Νταρίο Γκραντινέτι, Μερσέδες Μοράν, Ουλίσς Ντουμόντ, Πάμπλο Ράγο.
Η ταινία διηγείται την ιστορία πέντε σιδηροδρομικών διαφορετικών ηλικιών που χάνουν τη δουλειά τους. Οι απελπισμένοι άνδρες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες του εξαντλητικού λαβυρίνθου της ανεργίας και να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους, μέσα σε μια πραγματικότητα που τους ξεπερνάει, τους εκπλήσσει και τους ωθεί σε μια πικρή μοίρα που δεν παύει να επιδεινώνεται. Παράλληλα, μια παρέα εφήβων, παιδιά αυτών των σιδηροδρομικών, βλέποντας τις δυσκολίες που περνούν οι γονείς τους, αποφασίζουν να αναλάβουν μια πρωτοβουλία γεμάτη επικίνδυνη αισιοδοξία, που εξελίσσεται κατά τη διάρκεια μιας σημαδιακής για όλους νύχτας, όπου η ειρωνεία συγχέεται με την αλήθεια, το θάρρος με το θάνατο, η αποτυχία με τη νίκη. Μια νύχτα που θα τους σημαδέψει όλους.

Τρίτη 28/9: Η σκιά του οδοιπόρου (La sombra del caminante)
(Κολομβία, 2004/ 91', ασπρόμαυρο) του Σίρο Γκέρα, με τους Σέσαρ Μπαδίγιο, Ιγνάσιο Πριέτο, Ινες Πριέτο Σαράβια, Λόουιν Αγιέντε, Αδελαίδα Κορεδόρ.
Ο Μάνιε αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. έχει χάσει το ένα του πόδι και γι' αυτό δεν μπορεί να βρει δουλειά, δε μπορεί να πληρώσει το νοίκι του, και υφίσταται τις κοροϊδίες και την απαξίωση των άλλων. Ενώ τριγυρίζει στους δρόμους αναζητώντας τρόπους επιβίωσης, γνωρίζει έναν περίεργο τύπο, έναν άνδρα που κουβαλάει κόσμο στους δρόμους της Μπογκοτά, σε μια καρέκλα που έχει δεμένη στην πλάτη του. Αλληλοβοηθιούνται και γεννιέται ανάμεσά τους μια παράξενη φιλία που διευκολύνει τις ζωές τους. Αλλά μοιράζονται ένα παρελθόν βίας που τους ενώνει και τους διχάζει ταυτόχρονα, τους αποκαλύπτει ως ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα, εκτός απ' την ελπίδα για μια νέα αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου