Σελίδες

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Η γλώσσα της πεταλούδας

Την Τρίτη 02/06/2015 στις 21:30 στο Παυσίλυπο, η Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισπανίας στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών στα πλαίσια του 6ου αφιερώμστος στον Ισπανικό κινηματογράφο, θα προβάλει την ταινία «Η γλώσσα της πεταλούδας» του José Luis Cuerda, Ισπανία, 1999, 96'. Είσοδος ελεύθερη.

Υπόθεση

Βασισμένη σε τρία διηγήματα του Μανουέλ Ρίβας, αφηγείται την ιστορία ενός οκτάχρονου αγοριού. Ο μικρός Moncho, το οκτάχρονο σπουργιτάκι, βλέπει να οδηγούν τον δάσκαλό του πάνω στο καμιόνι μαζί με τους υπόλοιπους δημοκρατικούς. Αυτόν τον δάσκαλο που τους διάβαζε στην τάξη ποίηση, τους δίδασκε τον Antonio Machado, αυτόν τον δάσκαλο που τους έλεγε πως «τα βιβλία είναι ο τόπος που δεν παγώνουν τα όνειρα». Όλος ο κόσμος δίπλα του φοβισμένος να βρίζει, ακόμα και η ίδια του η μάνα και ο πατέρας. Δεν μπορεί να καταλάβει, γιατί το «άθεος» και το «κομμούνι» είναι βρισιές και γιατί αν δεν φωνάξει και ο ίδιος, ο πατέρας του κινδυνεύει να συλληφθεί και αυτός μαζί με τους υπόλοιπους. Αρπάζει τις πέτρες και τρέχει ξωπίσω από το καμιόνι. Από το στόμα του θα βγουν οι λέξεις “tilonorrinco” και «προβοσκίδα» ένα μάντρα, ένας κώδικας επικοινωνίας που σφηνώθηκε βαθιά μέσα στο κεφάλι του μικρού, τις μέρες που η διδασκαλία γινόταν στην ύπαιθρο, τότε που ο δάσκαλος ο Don Gregorio (Fernando Fernán Gómez) προσπαθούσε να φτιάξει την πρώτη ελεύθερη γενιά που χρειάζεται, για να μην λείψει ποτέ από τον κόσμο η δημοκρατία.

Πρωταγωνιστούν

Fernando Fernán Gómez (Δον Gregorio), Manuel Lozano (Moncho), Uxía Blanco (Rosa), Gonzalo Uriarte (Ramón), Alexis de los Santos (Andrés).

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=sHucN3ruP_s

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου