Σελίδες

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Τρίτη 10/1: "Η Καινούρια Ζωή του κ. Χόρτεν"


Τρίτη 10/1/11

"Η Καινούρια Ζωή του κ. Χόρτεν"
του Μπέντ Χάμερ


Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Παυσιλύπου στις 9.30 μ.μ.


είσοδος 5 & για τα μέλη της Λέσχης 3

Σκηνοθεσία/ Σενάριο: Μπεντ Χάμερ 
Παίζουν: Μπαρτ Οβε, Εσπεν Σκιένμπεργκ, Χένι Μόαν
Διάρκεια: 89'
Χρονολογία παραγωγής: 2007
Χώρα παραγωγής: ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ

Υπόθεση: Ένα ταξίδι με τρένο, το προτελευταίο του εξηνταπεντάχρονου Οντ Χόρτεν στην νορβηγική επαρχία. Τι περίεργο όμως! Για πρώτη φορά στα σαράντα χρόνια εργασίας του, θα φτάσει καθυστερημένα στο σταθμό και θα χάσει την αμαξοστοιχία…

Με αφορμή τον κο Χόρτεν και την καινούργια του ζωή :Σε μια κοινωνία που ταυτίζει τη νεότητα με την παραγωγικότητα και αφήνει στο περιθώριο τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, δίνεται ένα μάθημα ζωής ( συνάμα και ένα μάθημα κινηματογράφου) για το πώς η μοναξιά -των... οδηγών μεγάλων αποστάσεων- μπορεί να οδηγήσει σε ένα δημιουργικό τρόπο ζωής.
Ένα παράδειγμα για το «ανθρώπινο υλικό» που μπορεί να βρίσκεται για χρόνια σε χειμέρια νάρκη, αλλά όταν ξυπνάει μπορεί να κάνει τα πάντα.
Η ζωή σαν ένα σύνολο κομμένων σκηνών: Αυτή είναι η ζωή του Οντ Χόρτεν, odd (=παράξενος) στην κυριολεξία της.
Οδηγεί ένα τρένο που κάνει κάθε μέρα την ίδια διαδρομή, αλλά καταλήγει πάντα εκεί απ' όπου ξεκίνησε. Παρατηρητής, πίσω από το γυαλί, του τοπίου που παραλλάσσεται, της ζωής του που γνωρίζει παραλλαγές, αλλά μένει ίδια στην ουσία της. Ακόμα όμως και αν η αλλαγή δεν μπορεί να γίνει εσωτερικά, μια εξωτερική δύναμη είναι αυτή που θα την επιβάλλει.
Γίνεται ο κόσμος να αλλάζει και ένας άνθρωπος να μένει ίδιος;
Πρόκειται για έναν άνθρωπο μόνο ή μοναχικό;
Και ο χρόνος που περνά λειτουργεί τελικά υπέρ ή εναντίον του;
Ο ήρωας καταλαβαίνει πως ξεκίνησε να ζει, όχι για να βρει τις απαντήσεις, αλλά από τη στιγμή που έθεσε στον εαυτό του τις ερωτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου